Home Диети

Диета за тийнейджъри

5049
Диета за тийнейджър

Много хора са на мнение, че тийнейджърите нямат нужда от диети, тъй като всички мастни запаси ще им бъдат от полза на един по-късен етап от техния растеж.

Това не е така.

Колкото по-дълго във времето младия човек расте и се развива с наднормено тегло, толкова по-трудно ще му бъде за в бъдеще да се справя с излишните мастни резерви. При някои подрастващи излишните килограми се регулират в процеса на растеж, но при други, въпреки активния процес на израстване, теглото си остава.

Решението при тези деца е прилагането на диета за тийнейджъри.

Съществуват диети, които са абсолютно безвредни за подрастващия организъм и не оказват неблагоприятно въздействие върху неговото цялостно функциониране.

Спазвайки определен режим на хранене, младият човек не преяжда и не гладува, а променя своя начин на живот и коригира досегашните си навици. Ако тийнеджърът е склонен към напълняване, хранителните продукти трябва да бъдат контролирани от родителите.

Диетата трябва да се прилага така, че мастните натрупвания постепенно да бъдат изгорени от организма.

Основни правила и ръководство при направата на диета за тийнейджъри 14-16 години

  • Да се пие повече вода;
  • Да се намали приема на сол;
  • Да се консумират плодове и зеленчуци, съобразно сезона, тъй като те съдържат максимално количество хранителни вещества и витамини;
  • Интервалите между отделните хранения не трябва да бъдат много дълги, но порциите трябва да са малки;
  • Да не се променят хранителните навици на подрастващия още от първия ден. Постепенно да се изключват от менюто бонбони, сладкиши, хляб и др. калорични продукти;
  • Захарта да се замени с мед, като не се забравя, че той е достатъчно калоричен, така че не бива да злоупотребява;
  • Юношеската диета трябва да съдържа много протеини. Протеинът е основния строителен материал за подрастващия организъм и трябва да присъства в менюто на тийнейджъра;
  • Децата на тази възраст имат нужда от определено количество животински мазнини. Старайте се в менюто да присъстват млечните продукти, пилешко месо и яйца;
  • В диетата трябва да присъстват и различни сортове зеле (напр.кисело зеле, което съдържа витамин С и много други полезни вещества). Трябва внимателно да се следи консумацията на сладки плодове. В дневният рацион не бива да присъстват неограничени количества.

Видно е, че в диетата за тийнейджъри присъстват много повече зеленчуци, плодове, протеини, полезни минерали и ограничено количество брашно. Диетата е ефикасна и лесно приложима.