Юношеските пъпки (акне) обикновено се дължат на нестабилността на хормоналния фон

Акнето трябва да се лекува. Вижте КАК!

Как и защо трябва да лекуваме проклетото акне и коварната розацея ще намерите в тази фундаментална статия.

КРАСИВАТА ДУМА “РОЗАЦЕЯ”

Акнето и розацеята са неприятни заболявания. Възпалителните гнезда по повърхността на кожата, които предизвикват от страна на пациента толкова огорчения, са само последното звено от дълга верига на причини и следствия. За да се постигне истински ефект от лечението на розацеята, на лекаря понякога му се налага да прави истинско разследване, преди да установи кой е истинският виновник за заболяването.

ВАЖНО: Изчерпателна статия за лечението на акне ще намерите ТУК: Да излекуваме досадното акне с лекарства и билки (НАРЪЧНИК)!

Без да се задълбочаваме в терминологията, може да се каже, че причината за появата на вулгарните пъпки е едно или друго нарушение на обмяната на веществата. Специалистите знаят колко многообразни са връзките между болестите на кожата и състоянието на вътрешните органи.

Например в един от случаите акнето на челото на пациента образува бримка, точно повтаряща извивката на дебелото черво. Защото в него се намира и първичното огнище на проблема. Диагнозата, както се казва, е изписана на челото! Но подобно нещо се среща рядко.

АКНЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ЛЕКУВА

Юношеските пъпки (акне) обикновено се дължат на нестабилността на хормоналния фон, което се наблюдава в периода на полово съзряване. Но съвсем не е задължително тези хормонални взривове да се изразят в обриви от пъпки. За това трябва да има определен съпътстващ фактор.

При това съвсем малки проблеми в работата на вътрешните органи, например баналната детска дисбактериоза или малки отклонения в гинекологичната сфера в съчетание с равнището на хормоните, може да предизвикат силен възпалителен процес. Такива отклонения не изискват масирано лечение, но все пак трябва да се посъветвате със съответния лекар. Повечето пациенти след две седмици имат значително подобрение.

Често пациентите и дори лекарите смятат, че акнето при подрастващите с времето само ще изчезне и затова не трябва да се лекува. Това е дълбоко заблуждение: съществуват множество примери, когато преходният период отдавна е преминал, а проблемите са останали.

Така че струва ли си да чакаш самоизлекуване, като губиш за това скъпоценното време на младостта? И дори ако външните прояви са изчезнали, това по-скоро означава, че проблемът е останал. За младите хора, страдащи от вулгарни пъпки, болестта, на първо място, е психична травма. В някои случаи е необходима помощта не само на дерматолог, но и на психолог.

Известни са три степени на тежест на акнето. От това как протича заболяването, зависят и мерките за лечение. В леките случаи лекарите отбелязват склонност към образуване на младежки пъпки. В тази ситуация се препоръчват профилактични мерки: редовни професионални грижи за кожата, разумен начин на живот.

В случаите на средна тежест (активни обриви) е необходимо да се търсят вътрешните причини за болестта. По правило зоната на заболяването напомня за себе си, макар и с малка, но явна симптоматика. Това може да са оригвания, запек и други. Тук вече се налага лека медицинска корекция, насочена преди всичко към болния орган – диета, хомеопатични средства, биологично активни добавки.

Накрая, ако въпреки положените усилия сериозна диагностика в клинични условия. Възможно е за изясняване на картината дерматологът да привлече и лекари с други специалности.

Причините за късните младежки пъпки са по-сериозни. На възраст 30-40 години в организма се натрупват цял куп различни проблеми. На първо място, това са хормонални дисфункции, като например последствия от аборт или от тежка бременност. При възрастните много голяма е силата на стреса, а това също утежнява протичането на болестта. С една дума, младежките пъпки винаги са показател, че вътре в организма не всичко е наред.

Смята се, че розацеята е синдром, включващ съдови и възпалителни компоненти. Един единствен начин, какъвто и да е той, за лечение на розацеята просто няма. В зависимост от вида й се използват както терапия, така и хирургични методи на лечение. В действителност зад красивата дума розацея се крие съвсем некрасивото заболяване на кожата – хронична дерматоза. Тя се среща по-често при жените със светла кожа. Розацеята се локализира в централната част на лицето, а по-рядко върху гърдите и шията.

Днес съществува бум от препарати, които трябва да лекуват младежките пъпки. Във всяка аптека ще ви предложат поне десет. При това средството, което при еднократен прием ще спаси пациента от всички прояви на младежки пъпки, си остава, както и преди, непосилна мечта. И лекарите, и пациентите с надежда се обръщат към всяка новост, която се появява на фармацевтичния пазар.

Впоследствие тази надежда обикновено се превръща в поредното разочарование.

Всички препарати условно може да се разделят на две основни групи: фармацевтични и козметични. От препаратите от първата група (антибактериалните – цинк с еритромицин, кератолици, азелинова киселина, ретиноиди) лекарят определя схема за лечение за всеки конкретен случай. Предписването на вторите е помощна профилактика, поддържане на кожата в добро състояние, след като е постигнат лечебният ефект. Те помагат да се постави лустрото, да се придаде на кожата гладък и здрав вид.

Необходимо е да се спазва диета. Да се изключат от менюто продуктите, предизвикващи хиперемия на лицето, като алкохол, кафе, пикантни блюда, пушени продукти. Трябва да се спазва и температурен режим – никаква топлина. По-някога се налага да се приложи и криотерапия.

За admin

Прочети още

Igri Licenzirani 01

Какво представляват хазартните игри от лицензираните онлайн казина в България?

Хазартът без съмнение може да се нарече най-популярната форма на забавление в интернет пространството. Въпреки …

Едно мнение

  1. Васил Малиновски

    Пробвал съм хиляди средства за лечение на акне, но само съветите от тази статия и особено от статията, към която давате линк към Лекар.БГ ми помогнаха! Сам си направих мехлема и свърши безобразно добра работа. Искам да кажа, че акнето даде фира! Както и да е, благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *